Η Ιστορία του Padel

Η Ιστορία του Padel

Ιστορία του Padel: Προέλευση

Η Ιστορία του Padel είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Το “Paddle” (Padel) εφευρέθηκε το 1962 στο Λας Μπρίζας, ένα σπίτι που ανήκε στον Ενρίκε Κορκουέρα, στο Πουέρτο ντε Ακαπούλκο του Μεξικού. Και έτσι αρχικά ονομάστηκε “Paddle Corcuera”. Ο Ενρίκε Κορκουέρα τοποθέτησε έναν τοίχο ύψους 3 μέτρων ακριβώς απέναντι από τον τοίχο που βρισκόταν στην άλλη πλευρά του γηπέδου, έβαλε ένα δίχτυ στο κέντρο και άλλους δύο πιο χαμηλούς τοίχους στις πλευρές του νέου του “γηπέδου”. Το μέγεθος του γηπέδου ήταν περίπου 10 μέτρα πλάτος και 20 μέτρα μήκος, κάνοντας πραγματικότητα μια ιδέα που είχε έρθει στον Κορκουέρα, όταν βρισκόταν στο σπίτι του στο Εστιπάκ του Τζαλίσκο, όπου συνήθιζε να οργανώνει κυνήγι πάπιας με τους φίλους του.

Το πρώτο γήπεδο Padel στην Ιστορία – Photo credits: padeladdict.com

Το απόγευμα, πριν το γεύμα, έπαιζαν σε αυτό το παραδοσιακό γήπεδο fronton (Τα γήπεδα fronton χρησιμοποιούνται για την Βασκική πελότα) το οποίο τροποποίησε τοποθετώντας επιπλέον τοίχους και ένα δίχτυ τένις, όπου μάλιστα είχε ήδη το επίσημο σημερινό του μέγεθος.

Ωστόσο, η «επίσημη ιστορία» (που μοιράστηκε ο ίδιος ο Κορκουέρα) αφήνει έξω το γεγονός ότι ο επιπλέον τοίχος που χτίστηκε απέναντι από τον αρχικό, χτίστηκε περισσότερο για να αποφευχθεί η αναπήδηση της μικρής μαύρης μπάλας προς το σπίτι των γειτόνων, οι οποίοι μάλλον ενοχλούντουσαν αρκετά από αυτό το παιχνίδι!

Enrique Corcuera – Photo: padel-magazine.es

Ήταν ταυτόχρονα αστείο και πολύ συναρπαστικό να βλέπεις ότι αφού η μπάλα φαινόταν ότι περνούσε τη βασική γραμμή (baseline) αναπηδούσε στον τοίχο και οι παίκτες συνέχιζαν κανονικά να παίζουν, κάτι που έγινε και η βασική αρχή του παιχνιδιού.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε το νέο αυτό συναρπαστικό και πλέον αγαπημένο άθλημα που αρχικά ονομάστηκε Paddle Corcuera ή Paddle-Tennis και αργότερα έγινε πιο γνωστό ως Padel!

Ο Ισπανός φίλος του Κορκουέρα, Αλφόνσο Χόχενλοχε-Λάνγκενμπουργκ, δοκίμασε αυτή τη νέα εφεύρεση στο σπίτι του Κορκουέρα και την ερωτεύτηκε. Αμέσως μετά, αποφάσισε να δημιουργήσει τα δύο πρώτα γήπεδα σε ένα τένις κλαμπ στη Μαρμπέγια (Ισπανία) το 1974.

Παρ ‘όλα αυτά, ο Αλφόνσο περιέλαβε λίγες τροποποιήσεις από τα αρχικά σχέδια του Κορκουέρα για να το κάνει πιο ανταγωνιστικό. Αυτές ήταν και οι πρώτες τροποποιήσεις πριν από τις πολλές που θα εφαρμοζόντουσαν στο Padel τα επόμενα 20 χρόνια στην Ισπανία. Στο μεταξύ, το 1975, ο Χούλιο Μεντιτεγκούι, ένας Αργεντινός μέλος της λέσχης τένις του Αλφόνσο στη Μαρμπέγια, ένιωσε το ίδιο πάθος και αποφάσισε να εισαγάγει το άθλημα στην Αργεντινή.

Ιστορία του Padel: Το Padel στη σύγχρονη εποχή

Από τα πρώτα γήπεδα στην Ισπανία, το Padel χρειάστηκε σχεδόν 25 χρόνια για να επεκταθεί σε όλη την Ισπανία. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν περισσότερα από 500 κλαμπ Padel και πολλά ισπανικά ξενοδοχεία ήδη το συμπεριελάμβαναν ως αθλητική δραστηριότητα. Το 2005 το Padel ήταν ήδη εδραιωμένο στην Ισπανία με περισσότερους από 1000 συλλόγους.

Τότε τα πιο σημαντικά σωματεία Padel αποφάσισαν από κοινού να ιδρύσουν ένα Διεθνές Πρωτάθλημα που θα παιζόταν αποκλειστικά στην Ισπανία. Αυτή ήταν η αρχή του Padel Pro Tour, που συνεχίστηκε μέχρι το 2012. Μετά το 2010 άρχισε να αναπτύσσεται και να ανθίζει διαρκώς και πλέον για πολλούς, θεωρείται ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο για την Ιστορία του Padel, είχαν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για να δημιουργηθεί η πολυπόθητη Ελληνική Ομοσπονδία, η οποία τελικά θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη οργάνωση, αυτορρύθμιση, καθώς και ανάδειξη αυτού του υπέροχου αθλήματος. Μετά από λεπτομερή αναζήτηση, πιστεύουμε πως η ονομασία της Ομοσπονδίας θα πρέπει τελικά να είναι μία από: Ελληνική Ομοσπονδία Περίκλειστης Αντισφαίρισης  ή Ελληνική Ομοσπονδία Περίφρακτης Αντισφαίρισης.

Έχετε κάτι να προσθέσετε; Παίζετε Padel; Τι πρέπει να γίνει για να γίνει Ολυμπιακό άθλημα το Padel επιτέλους; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω!